/ Hjem / Nyttig å vite / Hvem er vi til for

Hvem er vi til for

herrerygger lederkurs 2023

Noen lurer på hva slags familier vi ønsker å nå med arbeidet vårt. Her finner du noen svar.

I Enestående familier løfter vi ikke dyner eller sjekker sivilstatus og selvangivelse. Vi regner i utgangspunktet med at familiene som kommer til oss har behov for det vi kan tilby. Alle aktiviteter er for forelder og egne barn - sammen.

Vi er særlig på jakt etter deg som av ulike grunner kjenner at du trenger litt drahjelp økonomisk og/eller sosialt for å skape det nettverket rundt familien din som du trenger. Å avgjøre hvem dette nøyaktig dreier seg om er vanskelig for oss, derfor sier vi ganske enkelt at vi har “et tilbud til deg som ofte er alene med barna dine”. For å bygge trygge og hyggelige nettverk er det viktig at deltakere er aktive bidragsytere i et åpent og inkluderende miljø. Vi oppfordrer derfor eksempelvis både barn og voksne til å legge bort mobiltelefoner så langt det lar seg gjøre når de er på aktiviteter med oss.

Primært er tilbudet vårt rettet mot voksne som bor alene med sine barn og tenåringer. Men også voksne i både samboende og særboende parforhold kan oppleve seg både alene med barn og sosialt isolerte. Man har kanskje en partner som for eksempel pendler eller er alvorlig syk.  

Noen ganger sier vi nei til noens ønske om deltakelse. Dette gjelder for eksempel par med felles barn. Mange som kommer til oss opplever det slitsomt å møte kjernefamilier med mor, far og barn på alle arenaer, og det kan være vanskelig å forstå bakgrunnen for at det som ser ut som kjernefamilier oppsøker Enestående familier. Tilbudet vårt oppleves som et fristed hvor alle er "i samme båt".

Voksne er ikke i vår målgruppe selv om hun/han fortsatt bor hjemme. Noen øvre aldersgrense opererer vi ikke med, men i den alderen husstandens ungdommer normalt avslutter sitt løp i videregående skole, er det også naturlig at de avslutter sin deltakelse hos oss. Dersom du ønsker å ha med din voksne sønn/datter på våre aktiviteter, må du før påmelding kontakte leder for aktuell aktivitet og forklare situasjonen. Det skal særskilte grunner til for at det er greit. Det ber vi om forståelse for.

I vårt påmeldingssystem går det derfor bare å melde på ÈN voksen, deg selv. Det betyr ikke at ikke to kjærester med hver sine barn som melder seg på hver for seg er velkomne, men vi forventer at slike par viser forståelse og oppfører seg deretter. Åpenlys kjæresteadferd er for eksempel noe vi tenker ikke hører hjemme på aktiviteter sammen med oss.

Stram økonomi?

Arbeidet vårt finansieres hovedsakelig av statlige midler. For at disse midlene skal nå lengst mulig, opererer vi med en foreslått deltakerpris på en del av våre aktiviteter. Deltakerprisen ligger alltid langt under det aktiviteten egentlig koster og betales via VIPPS under oppmøte. Vi opplever ofte at familier med svært stram økonomi gir uttrykk for at de ønsker å betale litt for deltakelse. De aller fleste lederne i Enestående familier har erfaring med å være alene med barna sine, og mange vet godt hvor utfordrende det kan være å få pengene til å strekke til.

Vi ønsker å skape en arena der dine økonomiske forutsetninger ikke er til hinder for hyggelige opplevelser for deg og dine. Er vi for eksempel på tur, pakker vi heller med oss matpakker i sekken enn å handle i dyre kiosker. En gang i mellom spanderer VI lørdagsgodt eller en is eller lignende på ALLE barna. Du og barna dine skal nemlig ikke trenge å ha med dere lommepenger når dere er på tur med oss. Vi forventer at familier som er med oss på tur forholder seg lojalt til de føringer de får beskjed om på slike områder, slik at ikke noen opplever det unødvendig utfordrende økonomisk å være sammen med oss.

Har man grei økonomi og er med hos oss først og fremst av sosiale grunner, kan man velge å vippse litt mer enn den foreslåtte lave prisen. Slik kommer våre midler i størst mulig grad dem til gode som virkelig trenger det, og du kan nyte godt av de sosiale mulighetene Enestående familier gir deg.

Alkoholfritt

Vi er også opptatt av at tilbudet vårt er alkoholfritt. Noen av familiene som er med oss har vanskelige erfaringer med rus, og hos oss skal både barna og de voksne slippe «hyggelig snakk» om alkoholbruk. Det betyr at på tur med oss, bidrar vi sammen til å forebygge både kjøpepress og drikkepress. Blir du kjent med noen du har lyst til å holde kontakten med videre (det er veldig hyggelig og mye av poenget med å være med i Enestående familier), er det mer naturlig å spørre om å ta en tur sammen i akebakken eller på stranda, enn å foreslå shoppingtur eller en runde på byen.

Ta en titt på lysbildepresentasjonen vår på forsiden og få et lite innblikk i hvordan det er å være med i Enestående familier. Len deg tilbake - klarer du å se deg og dine inn i aktivitetene?